Ammoniakk

26. mars 2024

Yara 
Clean 
Ammonia 
og 
Azane 
bygger 
verdens 
første 
bunkringsterminal 
for 
ammoniakk

Den første fyllestasjonen for ammoniakk til skip i verden skal ligge på Fjord Base, og nå nærmer det seg byggestart. Ammoniakk som drivstoff reduserer utslipp av klimagasser, og er enkelt å håndtere. Et slikt anlegg vil utvide vårt tilbud, og styrke vår posisjon som havn og forsyningsbase. Samtidig vil anlegget generere inntekter og arbeidsplasser i Florø, øke havneaktiviteten og utvikle et unikt knutepunkt for kompetanse. Vi er stolte over å være med på dette nybruddsarbeidet.


Prosjektet heter Ammonia Fuel Bunkring Network, og består av samarbeidspartnerene Azane Fuel Solutions, Yara Clean Ammonia, HyEx Safety, Fjord Base, GOT, Hub for Ocean, Saga Fjordbase og SINTEF Energy. Dyktige fagfolk med ekspertise og spisskompetanse her altså.


Prosjektets initiativtaker er Hub for Ocean. De drifter den nasjonale klyngen Ocean Hyway Cluster med hovedsete i Florø. Innen 2030 skal Norge halvere sine klimautslipp, og det begynner å haste. Kristin Svardal er daglig leder i Hub for Ocean. Hun forteller at det fantes ingen teknologi for å bunkre ammoniakk som drivstoff. Slik var opphavet til prosjektet født, og idéen blomstret i klyngen. – I Florø blir vi et utstillingsvindu for en fremtidig verdikjede. Det er en ny teknologi som hele verden trenger dersom vi skal kutte utslipp i maritim sektor. Det er derfor gledelig at vi nå nærmer oss byggestart, og forventer at dette kan skje allerede i løpet av første kvartal neste år.

– Det er viktig for oss at vi har samarbeidspartnere som møter våre standarder for sikkerhet. Fjord Base har kompetansen og erfaringen som trengs. I tillegg til konkurransedyktig plassering. Vi har sett på mange lokasjoner, og her er det beste alternativet, forteller Marthe Solaas, VP Bunkering & Market Development i Yara.

Verdens første bunkringsanlegg for ammoniakk

Den første fyllestasjonen for ammoniakk til skip i verden skal ligge på Fjord Base, og nå nærmer det seg byggestart. Ammoniakk som drivstoff reduserer utslipp av klimagasser, og er enkelt å håndtere. Et slikt anlegg vil utvide vårt tilbud, og styrke vår posisjon som havn og forsyningsbase. Samtidig vil anlegget generere inntekterog arbeidsplasser i Florø, øke havneaktiviteten og utvikle et unikt knutepunkt for kompetanse. Vi er stolte over å være med på dette nybruddsarbeidet.

Tenester

Relaterte områder

Kontakt

Kontaktinformasjon

Bjørn Erik Kringstad

Bjørn Erik Kringstad

Leder salg, marked og kommunikasjon

Ole Schanke Eikum

Ole Schanke Eikum

Konsernsjef