Havvind

02. juli 2024

Verdiskaping 
fra 
havet

Med vår strategiske plassering, lange erfaring og ambisjoner, er vi godt rustet til å møte fremtidens muligheter.

Her på kysten har vi i generasjoner levd av verdiskaping knyttet til havet. Næringer innen fiskeri, havbruk, marin og maritim industri og offshore har vert sentrale for verdi-skapingen. På Fjord Base er største-parten av dagens 650 arbeidsplasser og etablert infrastruktur knyttet til offshore aktiviteten. Derfor er det svært viktig at Fjord Base også fremover kan ta del i verdiskapingen som skjer offshore. Florø og Kinn med en gunstig plassering i forhold til skipslei og offshore felt, har gode forutsetninger for å være en konkurransedyktig region for aktiviteten vest i havet.

Behov for omstilling

Petroleumsaktiviteten som vi har i dag på Fjord Base skal fremdeles være der i mange tiår fremover. Samtidig må vi erkjenne at olje og gass ikke er fornybare energikilder, og at feltene vest i havet en dag vil bli tomme. Dette er ikke bare en lokal utfordring for kysten av Vestland, men en nasjonal utfordring som klart og tydelig peker på at det er behov for omstilling. I dag har Norge store inntekter fra å eksportere energi i form av olje og gass. Hvordan skal disse inntektene sikres i en fremtid der olje- og gass segmentet gradvis vil fases ut?

Nye næringer

Vår rolle er å tilrettelegge basen for næring og industri. Vi har allerede jobbet i mange år med å planlegge for nye næringer innen havbruk og fornybare energibærere. Stortinget peker på havvind som arvtaker for petroleum. I tiden fremover vil det være viktig at basen kan tilrettelegge infrastruktur, og ha ramme-vilkår som gjør det mulig å ta del i den nye næringen. Her har Fjord Base og Florø store muligheter for næringsutvikling og verdiskaping, som vil sikre oss aktivitet og arbeidsplasser.

Hva gjør vi nå?

Nå står vi på terskelen til en mulig ny industrisatsing – havvind. Det er bred politisk enighet om at havvind blir viktig for Norge fremover. Samtidig ser vi på andre bære-kraftige prosjekt parallelt. For eksempel dekommisjonering av offshore installasjoner, produksjon og distribusjon av nye energibærere, subsea, og i tillegg jobber Havlandet med verdens største torskeoppdrett på land. Men, det er havvind som per dags dato kan erstatte flest arbeidsplasser innen olje og gass. På Fjord Base skal vi sikre arbeidsplasser og aktivitet. Men, det er kapitalkrevende å investere i nye næringer. Det må skje i sameksistens med eksisterende aktivitet.

Vi jobber nå med å utvikle de industri-områdene som vi allerede har, og minimere de irreversible inngrepene i naturen. Det er en vanskelig balansegang mellom natur og samfunnsmessige gevinster som vi ikke tar lett på.

Det er vanskelig å si hvilken posisjon vi tar. Det er mange teknologier under utvikling, og en vet rett og slett ikke hvordan havvindindustrien utvikler seg. Markedet og etterspørselen bestemmer. Men, det vi vet er at etter nesten 40 år med logistikk- og basetjenester, kan vi en ting eller to. Vår erfaring med å tilrettelegge for infrastruktur, og flytte sikkert og effektivt på stort og tungt utstyr vil komme godt med. Fjord Base har spilt en sentral rolle i Norges offshore olje- og gassindustri, og nå forbereder vi oss på å bli en viktig aktør innen Norges kommende havvindindustri.

Ser til engelsk sektor

UK-markedet er interessant for oss. Storbritannia er ledende innen havvind og har ambisjoner om å etablere en kapasitet på 50 GW havvind. Visste du at dette tilsvarer å installere 3 000 til 4 000 havvindturbiner som er 300 meter høye? De har utfordringer med havner og dybde, og her kan vi være en reservehavn og avlastning for aktivitetstopper. Dette vil gi oss verdifull og viktig erfaring.

Krevende prosesser

Å utvikle en forsyningsbase som Fjord Base er arealkrevende. Med store prosjekter som havvind blir det ikke enklere, og vi forstår at det er utfordrende. Det stilles strenge krav til kaier og infrastruktur. Kaier må ha høy bæreevne og god dybde, og vi har behov for store bakareal på land og i sjø for midlertidig lagring og operasjoner. Vi jobber nå med å utvikle de industriområdene som vi allerede har, og minimere de irreversible inngrepene i naturen. Det er en vanskelig balansegang mellom natur og samfunnsmessige gevinster som vi ikke tar lett på.

Naustholmen har vi jobbet med over flere år, og er det beste stedet for havvindaktivitet. I tillegg er området godt egnet til andre større prosjekt som krever mye areal og dypvannskai.

Fjord Base står klar til å spille en sentral rolle i Norges grønne skifte mot havvind. Med vår strategiske plassering, lange erfaring og ambisjoner, er vi godt rustet til å møte fremtidens muligheter.

Vi trenger de rette folka

For å lykkes med satsingene trenger vi flinke, dyktige folk og godt samarbeid med alle i regionen. Nye prosjekter vil kreve både omstilling av dagens arbeidsstyrke og tilflytting av nye. Florø må være et attraktivt sted å bo og arbeide. Vi er avhengig av spennende jobber, gode velferdstilbud og unike natur- og fritidsmuligheter.

Fjord Base står klar til å spille en sentral rolle i Norges grønne skifte mot havvind.

Kontakt

Kontaktinformasjon

Bjørn Erik Kringstad

Bjørn Erik Kringstad

Leder salg, marked og kommunikasjon

Niclas Forsberg

Niclas Forsberg

Konserndirektør forretningsutvikling